onsdag 23 januari 2013

Potatis och biffar med skysås


Potatis och biffar med steksås


Jag jobbade med Moa :D


Så här gör du: 

Potatis
• sätt en kastrull med vatten på en platta
• Ta fyra potatisar och skölj och skala dem
• dela alla på mitten och lägg dem i kastrullen
• salta hur mycket du känner för
• Potatisarna ska ligga i kastrullen (med lock halft på)  tills de blir ganska mjuka, när de är klara bestämmer du


Fortsätt med

Köttfärsen

ingredienser:
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1 msk riven gul lök
150 g köttfärs
2 krm salt
1/2 krm peppar
1/2 ägg - 2 msk

• Blanda vatten och ströbröd i en bunke och låt det stå i några minuter.
• Under tiden skalar du och river löken.
• Lägg sedan i köttfärsen, löken, salt, peppar och ägg i bunken.
• Sedan rör du ihop färsen tills den blir smidig


Glöm inte kolla potatisen!


Pannbiff

ingredienser:
1 sats köttfärs
2 gula lökar
1 msk margarin

• ställ en stekpanna på en platta
• ta ett rent och sköljt skärbräda och tvätta dina händer - så fastnar inte färsen
• rulla degen till 4 små platta biffar.
• smält margarinet i stekpannan - tills det får en ljusbrun färg
• sedan lägger du i biffarna - låt de ligga 2-3 min på varje sida
• För att se så att de är färdiga tar du en kniv och gör ett litet snitt i biffen, sedan trycker du lite på biffen och om du ser rosa färg i hålet så är de inte klara, men om det är en genomskinlig färg.... KLART!

Glöm inte kolla potatisen!!

Steksås

ingredienser:
1 msk vetemjöl
1 dl vatten - eller mjölk
1 dl steksky - stekfett + vatten
1 krm salt
2 msk buljong

• blanda vatten och mjöl i en redningsbägare och skaka tills blandningen är slät
• koka resten av ingredienserna i stekpannan du använde till biffarna
• tillsätt blandningen i en fin stråle och blanda om med en trädslev
• låt såsen koka under omrörning
• lägg i buljong eller buljongtärning om du vill - gör det!! Annars smakar det INGENTING!!
• häll i salt och peppar efter dina krav
• smaka, är den bra så är den klar :D

Potatisarna
• känn med en pinne om de känns tillräckligt mjuka
• häll ut vattnet
• servera på tallrik tillsammans med resten av din färdiga mat



Resultat: Jättegod och smidig mat! :D





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar